Vytrvalá, až 10 m dlouhá liána s četnými podzemními výhonky. Lodyha ovíjivá, pravotočivá, drsně chlupatá. Listy jsou vstřícné, dlouze řapíkaté, dlanitě členěné, se 3–5 laloky na okraji hrubě pilovitými. Povrch listu je drsný.
Vytrvalá, až 10 m dlouhá liána s četnými podzemními výhonky. Lodyha ovíjivá, pravotočivá, drsně chlupatá. Listy jsou vstřícné, dlouze řapíkaté, dlanitě členěné, se 3–5 laloky na okraji hrubě pilovitými. Povrch listu je drsný.
Kvete v květnu až červnu. Samčí a samičí květy se nacházejí na oddělených jedincích. Samčí květy jsou drobné, žlutavé, 5četné, uspořádané v latnatá květenství. Samičí květy vyrůstají v hustých svazečcích, v době dozrávání se mění v šištice složené ze zelenavě zbarvených listenů.
Velikost pylového zrna: 10–25 µm.
Vejcovité nažky v šišticovitých převislých plodenstvích.
Původní je téměř v celém mírném pásmu Eurasie. Pěstováním byl zavlečen i do Severní a Jižní Ameriky, Austrálie a dalších částí světa. V České republice je chmel hojně pěstován. Divoce roste ve vlhkých houštinách, křoviscích, mokrých příkopech a na březích řek.
Chmel je jednou ze základních surovin při výrobě piva. Dodává mu typickou nahořklou chuť, za což jsou odpovědné hořčiny (humulon, lupulon) obsažené v extraktu získaném ze žlázek listenů chmelových šištic. Pro tyto účely se pěstují pouze rostliny se samičími květy (chmelovými šišticemi). Pro své sedativní a baktericidní účinky nachází chmel využití také ve farmaceutickém průmyslu a lidovém léčitelství. Pomáhá při nespavosti, podporuje chuť k jídlu, činnost žaludku a trávení. Vně se používá na obklady při zánětech kůže i při revmatismu. U citlivých jedinců může vyvolat alergickou reakci.
Chmel japonský (Humulus scandens)